Regering Italië subsidieert aanschaf e-bike
 Jul 03, 2020|View:3647

Deze bonusregeling, die onlangs bekend gemaakt is door minister van Infrastructuur en Vervoer Paola de Michelo, is onderdeel van het zogenaamde ‘Fase 2’ pakket aan overheidsmaatregelen voor de behandeling van de corona pandemie. De Michelo maakt gebruik van een fonds van € 120 miljoen. De voorgestelde regel is van tijdelijke aard en geldig tot en aan het eind van 2020. Het moet een stimulans zijn voor mobiliteit en heeft niet alleen betrekking op e-bikes, maar ook op Segways, hoverboards, elektrische scooters en zelfs 2e hands auto’s.

DRIE KEER ZOVEEL E-BIKES | Behalve deze economische prikkel werkt Italië in grote steden ook aan de verbetering van de fietsinfrastructuur en legt nu versneld fietspaden aan. Hiermee kan de verkoop van e-bikes in Italië nog meer pieken, want de verkoopcijfers van dit segment zaten toch al in de lift. Werden 5 jaar geleden in Italië 56.200 e-bikes verkocht, vorig jaar was dat aantal al gegroeid naar 195.500. Ruim drie keer zoveel.
De overheidsbonus is een welkome stimulans waar Italianen graag gebruik van maken. Het past ook in het duurzame mobiliteitsbeleid van de Italiaanse regering, dat er meer en meer op gericht is om het autogebruik terug te dringen. Zeker in grote steden als Milaan en Rome, waar de fijnstoflimiet nogal eens overschreden wordt. Daarom had de Italiaanse regering al stappen ondernomen naar een meer duurzame mobiliteit, maar die zijn nu door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen.